Adet Düzensizliği Neden Olur?
Üreme çağına giren her sağlıklı kadın ortalama 28 günde bir regl olmaktadır. Yumurtalıklar tarafından salgılanan hormonlarca düzenlenen kadın üreme sistemi, ergenlik döneminde menstrüasyonun ardından 12 ile 18 ay boyunca adet düzensizliği görülmesi normaldir.
Yumurtalıklar tarafından üretilen hormonlar sayesinde rahmin iç yüzeyini oluşturan endometrium tabakası gebelik ihtimaline karşın kalınlaşır. Kan damarları yönünden zenginleşen endometrium gebeliğin oluşmamasıyla birlikte bir sonraki döneme hazırlanmak amacıyla dökülür, böylelikle kişi adet kanaması görmeye başlar. Dökülmeye başlayan endometrium kanamaya neden olur. Kanamanın 1. gününden itibaren bir sonraki adet kanamasının başladığı güne kadar olan süre adet döngüsü olarak hesaplanır.
Her kadın ortalama 22 ile 35 gün aralığında 4-7 adet kanaması görür. Adet döngüsünün 21 günden önce olması sık adet dönemi olarak bilinir. Kişinin 36 günden daha geç dönemlerde seyrek olarak adet görmesi seyrek adet döngüsü olarak kabul edilir.
Adet düzensizliği ise kişinin normal döngüsünden daha geç veya daha erken adet görmesidir. Kişiye göre farklılık gösteren adet döngüsü birçok nedenden ötürü düzensizleşebilir. Adet düzensizliğine sebep olan nedenler;
- Endometirial dokunun kalınlaşması
- Kistler
- Miyomlar
- Hormon ilaçları
- Rahim kistleri
- Hormonal bozukluklar
- Enfeksiyonel durumlar
- Yumurtlama eksikliği
- Polip
- Dış gebelik
- Yumurtalık kanserleri
- Depresyon
- Diyabet
- Sigara kullanımı
- Aşırı stres