Genital Enfeksiyonlar

Kadın hastalıklarında en sık görülen rahatlıklardan birisi genital enfeksiyonlardır. Jinekoloğa başvuranların en sık şikayetçi olduğu belirtiler vajinal akıntılardır. Vajinal akıntının akabinde kasık ağrıları ve düzensiz adet kanamaları gelmektedir. Genital sistemin tüm organlarını etkileyen pek çok mikrobun neden olduğu genital enfeksiyonlar vulva, rahim ağzı, vajen, yumurtalıklar ve rahimi etkilemektedir. Vücudun iç ve dış bölgesi arasında bir köprü oluşturan genital yapı da ortaya çıkan enfeksiyonlar sonucu ciddi boyutlara oluşan rahatsızlıklara sebep olabilir. 

Genital enfeksiyon riskini arttıran faktörler ve etmenler; doğum, düşük, kürtaj, genital bölgede yapılan operasyonlar ve yanlış hijyenik uygumalardır. 

Genital Enfeksiyon Çeşitleri

  • Genital uçuk
  • Vajinal enfeksiyonlar
  • Kondilom
  • Kandida vajiniti 
  • Trikomonas vajinit
  • Servisit
  • Bartolin apsesi 
  • Bakteriyel vajiniti
  • Gonore enfeksiyonu
  • Endometrit (rahim içi iltihabı)
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar

Kadın anatomisinde dış dünya ile karın içi ortamını birleştiren genital sisteminde oluşan enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmediğinde karın içine yayılarak diğer organlara zarar verir.  Enfeksiyonlar tedavi edilmediği müddetçe kronikleşerek ciddi sağlık sorunlarına kapı açabilirler. Genital enfeksiyonların en belirgin belirtileri vajinal akıntı, kaşıntı, sık sık idrara çıkma, cinsel birleşme esnasında yanma, ağrıdır.  Enfeksiyonların oluşması sentetik iç çamaşırlarından, bağışıklık sisteminin zayıflamasından, spor ve havuz gibi birçok insanın kullandığı ortak alanlardan ve cinsel ilişki esnasında mikrop kapmaya dayalı kaynaklanabilir. 

Enfeksiyona bağlı vajinal akıntılar fizyolojik akıntılara kıyasla kötü koku, sarı veya yeşil renk, kaşıntı, yanma gibi belirtilerle ayrılmaktadır. Cinsel ilişki kapsamında ortaya çıkan enfeksiyonlar en sık görülen türüdür.  Erkekten kadına bulaşma oranı en yüksek olan enfeksiyonlar genital sistemle birlikte vücut salgılarına ve kana geçiş sağlayabilirler. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başlıca etmenleri bakteriler, parazitler, mantarlar, virüsler ve dış parazit türleridir. 

Cinsel yolla bulaşan en sık görülen enfeksiyonlardan biri olan  Chlamdia kısırlığa neden olmaktadır. HIV enfeksiyonu, Hepatit B, C enfeksiyonları, Sifiliz, Bel soğukluğu, yumuşak şankr hastalığı cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında gelmektedir.  Cinsel yolla bulaşan hastalıkların yaygınlaşmasının sebepleri arasında prezervatif kullanımının azalarak rahim içi araçlara ve doğum kontrol haplarının kullanımının artması ve çok eşlilikneden olarak görülebilmektedir.  

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarla birlikte genital enfeksiyonların çoğu tedavi edilebilmektedir.  Enfeksiyonların tedavisi sırasında erken tanı oldukça önemlidir. Uzman bir doktor tarafından yapılan muayene sırasında enfeksiyonların etkenleri fark edilirken, anlaşılmadığı durumlarda kültür örnekleri ve mikroskopik incelemeler de yapılmaktadır...