Kürtaj Sonrası Hemen Hamile Kalınabilir Mi?

Gebeliği sonlandırma işlemi olarak bilinen kürtaj, mevcut hamileliği sonlandırmak üzerine uzman doktorlar tarafından yapılan bir müdahaledir.  Kürtaj operasyonu rahim içinin tahliye edilerek ceninin vakumlu aspirasyon ile alınmasını içermektedir. Gebeliği sonlandırmanın yanı sıra kürtaj işlemi tanı koyma ve tedavi amaçlı da sık sık tercih edilen bir operasyondur. Kürtaj günümüzde basit  bir operasyon olup kişinin hayatını kısıtlamamaktadır. Aksine gündelik hayatına işlem sonrası devam edebilen hasta, kürtaj sonrası işine devam edebilir. Doğum kontrol yöntemi olmayan kürtaj işlemi kadının üreme sistemine zarar vermez. Ancak gebelik sonlandırma yaptıran hastalara 2 hafta boyunca cinsellik önerilmemektedir.  

Bu süre zarfında rahim içinin iyileşmesi ve toparlanması beklenir. İşlemi takriben hastada ara ara hafif kanamaların görülmesi olağan bir durumdur. Rahim yatağında enfeksiyon oluşmaması için ara kanamaların devam ettiği bu süreçte hasta ilişkiden kaçınmalıdır.  Genellikle kürtaj yaptıran hastalar 2-3 hafta sonrasında yeniden yumurtlama dönemine girerek adet görmeye başlayabilirler. Yumurtlamanın başladığı dönemde ilişkiye girmeleri halinde hamile kalma ihtimalleri ortaya çıkabilir.  Kürtaj işlemi hamile kalmayı engellemez, herhangi bir koruma sağlamaz.  

Uzman jinekologlar kürtaj sonrası en az bir ödet dönemi geçirdikten sonra hamile kalınmasının uygun olduğunu belirtmektedir.  Buradaki amaç ise rahim kavitesinin iyileşmesi ve toparlanmasıdır, lakin ilk yumurtlama döneminde korunma yöntemleri kullanılmıyor ise kişi hamile kalabilir. 

Kürtaj Sonrası Adet Ne Zaman Görülür?

Kürtaj işleminin akabinde 2-3 hafta içinde yumurtlama dönemine giren hasta ortalama 4-6 içinde ilk adet dönemini yaşar. Normal düzenin dışında adet gecikmesi yaşayan biri için adetin daha geç gelmesi normaldir. Üst üste yapılan kürtaj operasyonları sonrasında hastanın rahim zarı birbirine yapışabilir, böyle bir durumda adet görememe veya adet gecikmesi yaşanabilir. 

Üst Üste Kürtaj Olmak Gebeliğe Engel Olur Mu?

Birçok ülke günümüzde kürtaj işlemi için vakumlu kürtaj yöntemini tercih etmektedir.  Rahim içine en az hasarı veren ve hastanın ağrı sızı çekmesini engelleyen bu işlem pipet benzeri kanüller yardımıyla gerçekleştirilir. Eski dönemlerde kullanılmış olan metal küretle kazıma yöntemi yoğun kanamalara neden olan rahim içine daha fazla hasar veren bir işlemdir. Fakat her kürtaj işleminde rahim içinde yapışıklık oluşma ihtimali bulunmaktadır. Üst üste kürtaj olmak rahim içindeki yapışıklığı arttırdığı için hamile kalmak zorlaşabilir.