Histerektomi

Kadın üreme sistemini oluşturan en önemli organlardan biri rahimdir. Üreme hücresi üretimi ve cinsiyet hormonlarının üretiminden sorumlu olan üreme organları aynı zamanda erkek üreme hücresiyle döllenerek oluşan zigotun büyümesi ve gelişmesi için ortam hazırlamaktadır. Histerektomi ise cerrahi müdahaleler ile rahim yapılarının alınması anlamına gelen operasyondur.  Rahmin alınması olarak da bilinen ameliyat, günümüzde sezaryenden sonra en çok uygulanan tıbbi müdahaledir. Rahmi alınan hastada adet kanaması ve üreme işlevi sonlandırılmış olur.  Ancak toplumda çıkan yanlış algı kadınlığın ve cinselliğin biteceği düşüncesidir. Bu tamamen yanlış bir kanı olmakla birlikte kişinin cinsel hayatını sonlandırmayan Histerektomi ameliyatı, rahim sarkması ve yoğun kanama problemlerini ortadan kaldırır.

Histerektomi ameliyatlarında 4 farklı yöntem bulunmaktadır;

  • Yumurtalıkların her ikisinin de alınması
  • Karından açılan kesi ile rahmin tamamen çıkarılması
  • Rahim ağzı çıkarılmadan rahmin üst kısmın alınması 
  • Yalnızca tek bir yumurtalığın alınması 

Histerektomi yapılmasını gerektiren durumlar genel sağlık durumunun rahim fonksiyonlarının yerine getirememesiyle birlikte olumsuz etkilenmesiyle ortaya çıkmaktadır. Hastada uygulanan tedavi yöntemleri anormal vajinal kanamayı gideremediğinde doktor kararıyla rahmin alınması gerekebilir. Rahim dokusunun rahim dışına taşması olarak adlandırılan Endometriozis'in ciddi boyutlara ulaşması halinde Histerektomi uygulanabilmektedir. İyi huylu tümörlerin oluşumlarında boyutların normalin dışına çıkması ve kanamaların meydana gelmesi rahmin alınmasını gerektirebilir. Rahim içi kanser ve rahim boynunda meydana gelen anormallikler ve doğum anında kontrol altına alınamayan kanamalar rahmin direk olarak alınmasına sebep olan sağlık sorunlarıdır.

Histerektomi gerektiren durumlar;

  • Rahim sarkması
  • Rahmi kaynaklı kronikleşmiş ağrılar
  • Kanser
  • Anormal derece de değerlendirilen kanamalar
  • Miyomlar 

Histerektomi anestezi altında gerçekleşen operasyonlardan birisidir. Karın üzerinden yapılan Histerektomi de rahim alınarak karında küçük bir yara izi kalmaktadır.  Vajinal Histerektomi de vajinanın iç kısmına atılan kesi ile işlem dışarıdan görülemeyecek bir yara iziyle sonlanmış olur. Laparoskopik Histerektomi de ise karın bölgesinden ufak kesiler kamera ve ameliyat ekipmanlarıyla rahim duvarının küçük parçalar halinde alınmasıyla gerçekleşmektedir.

Yumurtalık kanseri tanısı koyulan hastalarda uygulanan Histerektomi hayatta kalma oranlarını arttırdığı için sıklıkla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Güvenli cerrahi işlemler arasında yer alan Histerektomi sonrasında hasta bir daha hamile kalamaz. Yumurtalıkları ameliyat sırasında alınan hasta adet kanaması görmeyeceği için direk olarak menopoz dönemine geçiş yapar. 

Histerektomi uygulanan hastaların ameliyat sonrası durumu takip edilerek 2-3 gün hastanede istirahat etmesi gerekebilir. Ameliyat takriben doktorun vermiş olduğu ağrı kesici ve antibiyotikleri düzenli olarak kullanmalıdır. Hastanın operasyon sonrasında kabızlık yaşamaması adına bir kaç gün sıvı beslenmesi tavsiye edilir. Hasta operasyon sonrası hemen duş almamalıdır ve taburcu olduktan sonra her gün 15-20 dakika yavaş tempoyla yürümelidir. Histerektomi uygulanan hastaların cinsel ilişki için 35 ile 45 gün beklemesi gerekmektedir. Doktor kontrolü aksatılmadan ameliyat yerinin enfeksiyon kapmaması adına dikkatli olunmalıdır. Ameliyat esnasında hastanın yumurtalıkları alınmamış ise hasta regl görmese de menopoz dönemine girmez...