Jinekoloji Nelerdir?
Jinekoloji Nelerdir ? Jinekoloji, hanım sağlığı ve hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Daha fazla kadın hastalıkları ve doğum ana bilim dalı ile öğrenim verilen tıp fakültelerinde obstetrik, yani doğum ve ilgili patolojileri dışarda tutan ancak bir noktada onkolojiyi de ihtiva eder. Jinekoloji uzmanı hekime ise jinekolog denir.
Jinekoloji Nelerdir ? Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Doktorların çoğunluğu Jinekolojik muayeneyi 6 ayda veya yılda 1 kere önermektedir. Jinekolojik açıdan ilk muayene çoğu zaman 18 yaşta önerilir sadece yaşa bakılmadan ne olursa olsun jinekolojik kontrol yapılmasını gerektiren durumlar vardır. Bunlar:
Karnın alt bölgesinde ağrı
Adet düzensizlikleri, âdet kanamasının olmaması ya da aksaması
Anormal kanamalar
Dış genital organlarda ağrı, şişlik, kaşıntı, kitle ve yaralar bulunması
Vajinal akıntı, kaşıntı ve ağrı olması
On beş, on altı yaşına gelinmesine rağmen âdet kanamasının olmaması
Cinsel temas yöntemiyle geçen hastalıklara maruz kalınması
Toplumda çoğu hanım, önemli bir sorunu olmadıkça mahremiyet duygusu sebebiyle genellikle jinekolojik muayene olmak istemez. Bireyin en mahrem kabul etmiş olduğu bölgenin muayenesi laf konusu olduğu için utanma hissi sebebiyle huzurlu bir muayene imkânı olmayabilir.
Hastanın güveninin kazanılmasıyla bu konum ortadan kaldırabilir. Hastaya şefkatle yaklaşıp yakın ve güvenilir bir iletişimle huzurlu bir muayene imkânı sağlanabilir. Böylece hastanın eşine ve ailesine bile söylemekten çekindiği pek çok problemi ancak kendisine itimat ettiği sağlık personeline açması olası olabilir. Muayene işleminde ilk hiyerarşi, hastadan doğru ve kapsamlı bir sonuç alınmasıdır.
Evli yahut bekar her kadın 6 ayda veya yılda bir defa hanım doğum uzmanına giderek jinekolojik muayene yaptırması çok önemlidir. Jinekoloji Nelerdir ? muayene olası hastalıkların önlenmesi için erken tanı ve tedavisinde çok önemlidir. Bir fazlaca hanım Jinekoloji Nelerdir ? muayeneye gitmekten çekinebilir.
Sadece senelik muayeneler ile hanımın Jinekoloji vajinal hastalıkları ya da yaşamını riske edecek hastalıkların erken tanısı ile ortaya çıkabilecek negatif durumların önüne geçilebilir.
Örneğin Jinekoloji genital bölgede olup biten küçük bir yara, önemsenmeyebilir. Ancak bu yara bir süre sonra enfeksiyona dönüşüp daha ciddi sorunlara yol açabilir yahut oluşan yara ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.