Kordon Kanı Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Son yıllarda tedavi amaçlı kullanılan kordon kanı, ilk olarak 1980 yılında bilim insanlarının kordon kanında kemik iliğine benzer kök hücrelerin bulunduğunu fark etmesiyle birlikte 1988 yılından bu yana kullanılmaktadır. Anne ve bebek arasındaki besin-oksijen alışverişine imkan tanıyan plesanta, doğum sonrası görevini tamamlayarak dışarı atılan bir organdır. Bebeğin doğmasıyla birlikte göbek bağı içerisinde kalan kordon kanı, kan üretiminden sorumlu kök hücrelerini içerir. Kordon kanı ancak doğum sonrası alınabilir.
Uzmanlar tarafından kordon kanının saklanması, kan hastalığı tespit edilmiş hamile kadınlara önerilen bir uygulamadır. Kordon kanı nakillerinin başarılı sonuçlar vermesi, hasarlı dokuların tamirinde kök hücrelerin kullanımını arttırmıştır.
Kordon Kanı Ne Zaman Alınır?
Bebeğin doğumu gerçekleştiğinde bir dakikalık bekleme süresinden sonra klemplenerek göbek bağı kesilir. Kordonun toplar damarından iğne girişi yapılarak plesantanın aşağısında tutulacak şekilde kan toplanır. Bu işlem anında kordon bağının bağlanması geciktirilmemesi gerekir. Kordon kanının toplanmasını takriben 48 saat içinde merkeze transferi yapılmalıdır.
Kordon Kanı Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
- Çocukluk çağı lösemi
- Lenfoma
- Kalıtsal kan hastalıkları
- Kemik iliği hastalıkları
- Doğuştan gelen metabolik hastalıklar
- Kanser hastalıkları