Laparoskopi
Teknolojiyle birlikte modern tıbbında gelişmesiyle birlikte sağlık alanında birçok yenilik ortaya çıkmıştır. Hastalar ve sağlık çalışanları adına konforlu ve güvenli operasyon gerçekleştirme kolaylığı sunan yeniliklerden birisi ise Laparoskopi'dir Birçok karın operasyonunda tercih edilen bir yöntem olan Laparoskopi, daha küçük kesiler ile risk faktörlerini minimize ederek iyileşme süresini oldukça kısaltmasıdır. Günümüzde doktorlar ve hastalar tarafından en sık tercih edilen karın ameliyatı tekniği olan Laparoskopi yönteminin pek çok avantajları bulunmaktadır.
Laparoskop olarak adlandırılan özel bir cihaz ile gerçekleştirilen operasyon sıklıkla kadın hastalıklarının cerrahi tedavisi amacıyla kullanılmaktadır. Nitelikle ve başarılı kapalı yöntem cerrahisi olan bu teknik tüm dünya ülkelerinde uygulanmaktadır. Ameliyat esnasında kullanılan Laparoskop isimli cihaz bir tür kamera sisteminden oluşarak karın içerisini aydınlatmadır. Anahtar deliği tekniği ve minimal invaziv tekniği olarak da bilinen bu yöntem karın boşluğundaki tüm hastalık tedavilerinde ve kadın üreme sistemi hastalıklarında seçilen bir yöntemdir. Ülkemizde Laparoskopi cerrahi tekniği %15 oranında uygulanmaktadır.
Laparoskopi cerrahi tekniğinin başvurulduğu durumlar;
- Fıtık ameliyatları
- Apandisit alınması
- Hasarlı organların çıkartılması
- Safra kesesi operasyonları
- Miyom ve kist ameliyatları
- Biyopsi
- Mide ülseri tedavisi
- Rahimin alınması
- Dış gebeliğin sonlandırılması
Laparoskopi Çeşitleri
- Safra kesesi ameliyatları
- Reflü ameliyatı
- Karın bölgesindeki fıtık ameliyatları
- Jinekolojik Laparoskopi
- Obezite ameliyatları
- Üroloji ameliyatları
Laparoskopi Ameliyatı
Hastaya genel anestezi verilerek gerçekleştirilen Laparoskopi ameliyatının başarı oranlarını etkileyen faktörler hastanın yaşı, genel sağlık durumu, kilosu ve ameliyatı gerçekleştirecek olan doktorun gerekli tecrübeye sahip olmasıdır. Operasyon öncesinde hasta kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyor ise birkaç gün öncesinde bırakması ve son 12 saat boyunca yeme ve içmeyi bırakması gerekir. Operasyon esnasında karın duvarına birkaç delik açılır, laparoskop ile karın içerisinde daha iyi bir görüş elde edebilmek adına karbondioksit gazı ile şişirilerek hareket alanı sağlanır. Operasyon cerrah tarafından tamamlandığında karın içerisindeki karbondioksit gazı boşaltılarak öncesinde açılmış olan deliklere dikiş atılır. Yapılan uygulamalara göre ameliyat süreleri 30 ile 60 dakika arasında değişkenlik göstermektedir. Laparoskopi ameliyatı geçiren hastalar genellikle aynı gün veya ertesi gün taburcu edilerek istirahat etmesi sağlanır. Açık operasyonlara kıyasla komplikasyon riski minimum olan Laparoskopi ameliyatı sonrasında enfeksiyon riskine karşı antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.