Kürtaj
Kürtaj operasyonu rahmin içindeki dokuların cerrahi müdahaleyle dışarıya çıkarılma işlemine verilen addır. Halk arasında bebek aldırma, gebeliği sonlandırma olarak da bilinmektedir. Rahmin boşaltılması olarak da özetleyebileceğimiz işlem sırasında istenmeyen cenin vakumlu kürtaj yöntemiyle dışarıya alınmaktadır. Kürtaj işlemi hastane, sağlık merkezleri ve kliniklerde yapılması gereken tıbbi bir uygulamadır.
Kürtaj Riskleri Nelerdir?
Gebeliği sonlandırma işlemi olan kürtaj işlemi genelde basit bir cerrahi uygulamalıdır. Ameliyat kategorisine girmese de uzman doktorlar tarafından yapılması gerekmektedir. Merdiven altı ortamlarda, sağlıksız ve hijyenik olmayan yerlerde uzman olmayan kişiler tarafından yapılması halinde hastanın sağlık durumu ciddi ölçüde kötü etkilenmektedir. Kürtaj sonrasında enfeksiyon kapılması ve kanamanın yoğun bir şiddete sahip olması operasyonda komplikasyonların yaşanmasına neden olmaktadır. Ölü fetüsün alınması sonrasında bazı hastalarda rahim yapışması görülmektedir.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Bebek aldırma kürtaj işlemi jinekolojik muayene pozisyonunda vakumlu kürtaj yöntemiyle yapılmaktadır. Vajina açıcı spekulum ile giriş açılarak antiseptik solüsyonla rahim ağzı ve vajina temizlenir. Hegar dilatörü ile açılan rahim ağzı içerisine her hastaya özel farklı boyutlarda kullanılan kanüllerle içeriye girilerek rahim içindeki dokular vakum yöntemiyle dışarıya alınır. Ortalama 10 ile 15 dk süren işlem sırasında gebelik kesesi alınarak operasyon tamamlanmış sayılır.