Yumurtalık kistleri

Kadın hastalıkları arasından en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan yumurtalık kistleri içinde sıvı olan çevresi kist duvarıyla çeviri kistlerdir.  İnsan vücudunun birçok dokusunda kist oluşabilmektedir ancak en geç fark edilen türü yumurtalık kistleridir.  Diğer dokularda ve organlarda ortaya çıkan kistler fonksiyon bozukluğuna neden olduğu için kolaylıkla tespit edilirken, yumurta kistleri çok geç fark edilebilmektedir.  Yumurta kistleri iyi ve kötü huylu olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır, farklı yaş gruplarına göre görülme oranları değişmektedir. 

Over kistleri olarak da bilinen yumurta kistlerinin ortaya çıkmasının en büyük nedeni kişide yaşanan hormonal düzensizliktir. Kadınlarda adet döneminde overler içerisinde 3 cm boyutunda folikül kistleri oluşur, bu kistlerin içerisinde yumurta hücreleri bulunmaktadır. Kistin çatlamasıyla ortaya çıkan yumurta hücreleri sperm ile döllendiğinde gebelik meydana gelir, döllenme gerçekleşmediğinde adet ile birlikte dışarıya atılır. 

Hormon düzensizliği yaşayan kadınlarda yumurta hücresi taşıyan kistler çatlamaz ve büyümeye devam ederek yumurtalık (over) kistlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Diğer organlara teması bulunmadığı için yumurtalık kistlerini fark etmek zor olabilmektedir.  Nadir ağrı şikayetleri ortaya çıktığında muayene sonunda tespit edilebilir. 

Yumurta Kistlerinin Belirtileri

  • Karın bölgesinde ağrı ve şişkinlik
  • Düzensiz adet
  • İdrar yolu şikayetleri
  • Sindirim sisteminde düzensizlik

İlk tanı fiziksel muayene ile gerçekleşirken devamında görüntüleme cihazı ultrason ile boyutu  ve yapısı incelenmektedir. Yumurtalık kistlerinin 5 çeşidi bulunmaktadır;

  1. Follikül Kisti
  2. İnklüzyon Kisti
  3. Korpus luteum Kistleri
  4. Dermoid (gebelik luteoması) Kisti 
  5. Teka lutein Kisti