Terapotik Kürtaj Nedir?
Bildiğiniz üzere kürtaj işlemi bebek aldırmak, hamileliği sonlandırmak üzere yapılan cerrahi bir işlemdir. Halk arasında çok bilinmese de kürtaj uygulaması rahim biyopsisi gerçekleştirmek içinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Rahim içinden parça alımı işlemine verilen için Terapotik Kürtaj'dır. Rahim biyopsisi olarak da bilinen işlem rahim ağzının bujiler ile genişletilerek rahim içerisinden patolojik inceleme için parça/örnek alınması prosedürünü kapsamaktadır.
İşlemin yapılış şekli ve süresine bakıldığında kürtaj ile aynıdır tek fark gebelik sonlandırma ile uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Rahim Biyopsisi (Terapotik Kürtaj) işlemi kimlere yapılır merak ediyorsanız hemen açıklayalım.
- Postmenopozal kanama yaşayan kadınlarda
- 40 yaşın üzerinde düzensiz adet kanamaları yaşayan kadınlarda
- 40 yaşın üzerinde aşırı adet kanaması yaşayan kadınlarda
- Adet günü ile uyumsuz rahim duvarı kalınlaşması yaşadığı tespit edilen hastalarda
- Endometrial polip şüphesi bulunan hastalarda
- Rahim içi iltihabı bulunan hastalarda
- Düşük veya dış gebelik ayrımı yapılamayan kadınlarda doktorun kararı ile uygulanmaktadır.
İşlem öncesi hastanın rahim ağzında ciddi boyutlarda darlık tespit edilirse 4 saat öncesinde rahim ağzının yumuşamasını sağlayan ilaçlar verilmektedir. Hastaya genel anestezi verilerek jinekolojik masaya yatması sağlanır. Rahim ağzı tek dişli ile tutularak uygun boyutlarda bujiler ile serviks genişletilir. Vakumlu kürtaj tekniği uygulanarak rahim içi aspire edilir, alınan parça patolojik incelemeye gönderilir. Genel anestezinin etkisi geçtiğinde hasta uyandırılarak çıkış işlemleri yapılır. Hastada işlem sonrasında hafif bir kasık ağrısı görülebilir, alınan materyalin incelenme sonuçları 1 hafta içinde çıkmaktadır...