Puberte ve Adolesan Jinekolojisi Nedir?
Halk arasında ergenlik dönemi olarak adlandırılan Adolesan dönemi çocukların fiziksel, psikososyal ve hormonal olarak erişkinliğe geçme sürecidir. Bu dönemde yaşanan fiziksel ve nöroendokrin değişimlere ise Puberte adı verilmektedir. Puberte ve Adolesan terimleri aynı anda anılmış olsa da farklı süreçleri ve kavramları ifade eder. Adolesan jinekoloji yumurtalık, rahim, testis, vulva ve cinsel organların erişkinlik dönemine geçişinde ortaya çıkabilecek olan rahatsızları araştırır ve inceler.
Ergenlik dönemi başlangıcı yaşa, cinsiyete, ırka coğrafyaya ve yaşam koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Puberte döneminden sonra adolesan çağı başlamaktadır, her iki süreçte de farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Hem birey hem de aile için bazı zorlukları bulunan puberte döneminde birincil olarak cinsel özellikler olgunlaşmaktadır. İkincil cinsel özellikler olan kızlarda göğüs büyümesi ve adetin başlaması, seksüel kıllanma, erkeklerde ses kalınlaşması ve sperm üretiminin başlaması puberte de oluşan ana değişiklikler olarak sıralanabilir. Şayet 8-9 yaşlarında puberte değişimleri başlamışsa erken puberte kategorisinde incelenmektedir.
Puberte değişimlerinde iskelet büyümesi, boy uzaması da belirgin değişimler arasında yer almaktadır. Bu dönemde ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar ve sorunlarla Adolesan jinekoloji konusunda uzmanlar ilgilenmektedir. Ergenlik döneminde ortaya çıkan problemlerin çoğu erken veya geç puberte dönemidir. 13 yaşından sonra başlayan değişimler geç puberte dönemini ifade etmektedir. Bu dönemde yaşanan vajinal ve genital enfeksiyonlara, kaşıntılara, akıntılara adolesan jinekoloji bakmaktadır. Adet döneminin başlamasıyla birlikte adet kanının dışarıya atılamaması, çocukta her iki cinsiyete ait dış genital organların bulunması gibi durumunda da adolesan jinekolojiden yardım alınmalıdır...