Rahim Hastalıkları Belirtileri ve Tanısı

Mesaneyle rektum arasında döl yatağının üst kısmında rahim yer almaktadır.  Kadınların en çok sorun yaşadığı hastalıkların başında gelen rahim hastalıkları tedavi edilmediği müddetçe hastanın sağlığını riske atabilecek boyutlara ulaşabilir. Rahim hastalıklarında öncelik erken tanı ve teşhis olup doğru tedaviyi uygulamaktır. Rahimde oluşan hastalıklar;

  • Rahim içi zarı enfeksiyonu
  • Miyomlar
  • Rahimde doğuştan gelen anomaliler
  • Rahimde oluşan polipler
  • Rahim sarkması
  • Rahim kanseri
  • Çikolata kisti
Miyomlar

En sık görülen rahim hastalığı rahimin kas ve bağ yapısında oluşan iyi huylu tümörler olan miyomlardır. Üreme çağında ortaya çıkan miyomlar kanserleşmez. Miyomların oluşma sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte aşırı östrajen üretiminden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Rahim içi zarı enfeksiyonu

Düşük ve doğum sonrasında ortaya çıkması muhtemel olan rahim içi zarı enfeksiyonun tıp dilindeki adı Endometrit'tir.  Akut bir hal alırsa yüksek ateş, kötü kokulu akıntı ve ağrı belirtileri görülmektedir. Sezaryen ve düşük operasyonları rahim içi zarı enfeksiyonunu arttırırken menopoz sonrası dönemde görülme sıklığı fazladır.

Rahimde oluşan polipler

Rahmin iç yapı zarında oluşan iyi huylu poliplerin en belirgin belirtisi adet düzensizliğine neden olmasıdır. Endometriyal polipler kürtaj ve histeroskopi ile alınarak tedavi edilmektedir.

Rahim sarkması

Rahimi yerinde tutan kas ve bağ yapısında oluşan zayıflıklar ve gerilmeler rahmin sarkmasına neden olabilir. Yaşlı kadınlarda, yeni doğum yapmış kadınlarda ve genetik olarak görülebilen bu hastalık jineokolojik muayenede kolaylıkla fark edilebilir.  Cerrahi müdahaleyle tedavisi yapılan rahim sarkmasının ortaya çıkan belirtileri öksürürken veya hapşırırken idrar kaçırmak, cinsel ilişki esnasında ağrı ve dışarıdan görülebilecek seviyede sarkmasıdır.

Rahim kanseri

Rahim hastalıkları arasında tehlike açısından öne çıkan rahim kanseri erken tanı ve tedavi uygulanmadığı müddetçe hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilen ciddi bir rahatsızlıktır. 50 yaş üzeri kadınlarda görülme sıklığı artan rahim kanserinin belirtileri arasında vajinada lekelenme, kesilmeyen adet kanamaları, sulu akıntıdır. Uzman bir jinekolog tarafından yapılan biyopsi ve patolojik inceleme sonrasında tanı koyulabilmektedir. Büyük çoğunlukla gebe kalmayı engelleyen rahim kanserlerinde erken tanı ve tedavilerle başarı oranları arttırılabilmektedir.

Çikolata kisti

Çikolata kistinin oluşumu rahim iç dokusunun olması gereken yerden başka bir yerde büyümesidir.  Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte doktorun tavsiyesi üzerine açık ameliyatlar uygulanabilmektedir. Çikolata kistlerinin belirtileri anormal seviyedeki adet kanamaları, ağrılı bağırsak hareketleri, cinsel ilişki esnasında acı ve ağrıdır.  Kesin tanı için laparoskopi yapılması gerekmektedir. Tam iyileşme söz konusu olmadığı gibi tedavi yöntemleri doktorun kararıyla gerçekleşmektedir...